Några av titlarna finns att köpa på Akademibokhandeln i Gävle, Valbo och Sandviken, som även har mer litteratur i ämnet. De flesta finns även att låna i Gävles bibliotek.
Alla priser som anges är inklusive moms. Hittills har följande böcker givits ut:
Gävle på 1900-talet – 1950-1999
Det här är boken för alla som bor i Gävle – eller någonsin bott här. Och alla som funderar på att flytta hit. Lite om bokens innehåll: ”Vi promenerar på Ströget och fikar på Sjöstrands, känner lukten från Gevalia, Läkerol och Gavleån och hejar fram Brynäs till guld efter guld. Vi slår oss ned på Folkteatern, lyssnar på Di Leva och Mora Träsk. Undrar när bocken ska brinna, minns Karlsson på tippen och Mårtsbo-Slim. Så oroar vi oss lite över Tjernobyl och skäms över 90-talets politikerskandaler. Innan vi nästan försvinner i århundradets värsta snöoväder”.
Utgiven 2014. Författare: Ulf Ivar Nilsson
Pris: 400 kr.
Konsten i våra rum
Gävle har en lång tradition av konst i offentliga miljöer med rötter som går tillbaka till 1800-talets andra hälft. Konsten är idag ett naturligt inslag i stadsmiljön och Gävle är en av Sveriges viktigaste platser för offentlig konst. Konsten i stadsrummet var föremål för boken ”Konsten mitt ibland oss” som gavs ut 2008. Mindre känt är att kommunen även har en konstsamling med så kallad lös konst som etablerades under 1950-talet och som idag innehåller ca 4000 verk. Konstsamlingen är ämnet för denna bok, som är en fristående fortsättning på tidigare nämnda publikation. Ambitionen är att genom ett generellt och problematiserande upplägg belysa kommunens konstsamling från olika infallsvinklar med fördjupande texter och bilder på konstverk ur samlingen.
Utgiven 2012. Redaktör Carl Bergström, intendent på Gävle Konstcentrum.
Pris: 180 kr.
Med andras ögon
Besökares berättelse om Gävle från Linné till Lundberg. En antologi.
Världsmannen och diplomaten Carl Gustaf Tessin kom till Gävle 1757 för att hälsa på sin sjuka syster, han fick med sig en burk hjortron när han reste hem. August Strindberg var mest intresserad av växter och stenar när han stannade till ett par dagar 1890. Falstaff, fakir fann Gävle bättre än Paris 1895 medan Albert Engström några år in på 1900-talet raljerade över det mesta. Lubbe Nordström ritade av den gamla briggen Gerda sommaren före andra världskriget och Per Anders Fogelström intervjuade Pixdirektören tio år senare.
Utgiven: 2012. Författare: Weste Westeson.
Pris: 240 kr.
Con fuoco – hundra år av glöd och passion
Berättelsen om Gävles Symfoniorkester.
Den 16 januari 1912 ger Gävle Symfoniorkester sin allra första konsert i Gävle Teater som är fylld till sista plats. På dirigentpulten står förste chefdirigent Ruben Liljefors. Säkert en aning nervös, men framför allt fylld av energi, glöd och passion för att få ge publiken en sprakande musikupplevelse.
Idag hundra år senare, är orkestern mer levande än någonsin. Den har vuxit till dubbel storlek, den huserar i ett av Sveriges vackrast belägna konserthus och den har en självklar position i det svenska musiklivet. Men vägen dit har varken varit enkel eller självklar. Journalisten och författaren Kerstin Monk ger oss här spännande inblickar i en kontinuerlig kamp för överlevnad och utveckling, och framför allt en aldrig sinande passion för musiken. Berättelsen om Gävle Symfoniorkesters första hundra år är en berättelse om och med glöd. ”Con fuoco”.
Utgiven: 2011. Författare: Kerstin Monk.
Pris: 295 kr.
Från plats till plats – och tid till annan
Från plats till plats – och tid till annan är en sammanfattning av då och nu. Här illustreras hur vårt moderna liv både integreras med och ersätter lämningar från det förflutna i kommunens åtta församlingar, nämligen i Hedesunda, Valbo, Gävle Maria, Gävle Staffan, Bomhus, Gävle Heliga Trefaldighet, Hille och Hamrånge församling.
Utgiven: 2011. Författare: Lars Lindahl, Gävle Fotoklubb och Mats Sundström, Gefle Gille.
Pris: 245 kr.
Gävle på 1900-talet – 1900-1949
Journalisten Ulf Ivar Nilsson tar oss med på en resa till den stad som dina föräldrar pratat om – Gävle under första halvan av 1900-talet. En tid till den stad som dina föräldrar pratat om – Gävle under första halvan av 1900-talet. En tid svärtad av två världskrig men också fylld av glädjeämnen.
Det var då Gävle blev hela Sveriges kaffe- och godisstad och en sexårig pojke fick göra en flygtur för ett öre. Det var då en flicka från Gävle hoppade jämfota längst i hela världen och en annan blev drottning i Söderhavet. Det var då Furuviksparken slog upp sina portar och en ung brandman jagade världsrekord efter världsrekord på Strömvallen.
Utgiven 2011. Författare: Ulf Ivar Nilsson
Pris: 400 kr.
Vida Vyer
Flygfoto över Gävle och Sandviken – är en hyllning till landskapet. Flygfotografen Lars Bygdemark har under 30 år tagit bilder i regionen. Hans poetiska bilder lockar till fantasi och nya upptäckter – man förundras över formationer och mönster som bildas i naturen och hänförs över vyerna i mötet mellan land och vatten, stad och landsbygd. Att se sin hembygd från ovan ger ett nytt perspektiv på skillnader, likheter och samhörighet mellan våra kommuner.
Utgiven 2011.
Pris: 340 kr.
Från Olympia till Filmstaden – Gävles biografer under 100 år
Jan G Ljungström, lokalhistorisk forskare och skribent, och Erik Modin, bibliotekarie, cineast och före detta filmskribent, har slagit ihop sina specialområden och skrivit en faktaspäckad och rikt illustrerad bok om Gävles biografer och filmerna som visats där. I boken kan man läsa om den första filmvisningen i stan år 1897 och starten av den första fasta biografen 1905. Läsaren får följa alla 17 biografer som finnits i Gävle fram till Filmstaden som invigdes 1991 och till den sista nedläggningen av Royal, före detta Sandrew 1-2-3-4 år 2007.
Utgiven: 2010. Författare: Jan G Ljungström och Erik Modin.
Pris: 249 kr.
Briggen Gerda – Den gamla och den nya
Här är den sanna berättelsen om ett av Sveriges mest omtyckta fartyg och en symbol för segelsjöfartens storhetstid. Briggen Gerda blev den sista handelsbriggen i Sverige. I sin nya bok berättar Ingvar Henricson om människorna kring fartygen, deras tankar och känslor, hopp och drömmar.
Innehåller många bilder.
Utgiven: 2009. Författare: Ingvar Henricson.
Pris: 295 kr.
Monk möter
Kerstin Monk, journalist på Gefle Dagblad har ända sedan hösten 1998 haft serien Monk möter i Gefle Dagblad. Hon har träff at kända som okända, de allra flesta med anknytning till Gävle. Bland runt 500 personer som hon har intervjuat är drygt 40 personer utvalda i den här boken. Här får du möta personer som är kända i Sverige och internationellt, som Rolf Lassgård, Regina Lund, Malena Ernman och Thomas Di Leva. Du får också möta makthavare, konstnärer, levnadskonstnärer, läkare, präster och vanligt folk.
Boken Monk möter ges ut i Skriftserien Natur & Kultur i Gävle. Boken innehåller 192 sidor och bestå av 42 intervjuer. Tryckt i 1500 ex.
Pris: 249 kr.
Gävle - den odödliga staden & andra historier från Gästrikland
Journalisten, författaren och skämttecknaren Ulf Ivar Nilsson tar oss återigen med på en spännande rundtur bland märkliga människoöden och häpnandsväckande händelser ur Gävles och Gästriklands historia.
Möt den amerikanske fotbollsstjärnan som växte upp i Järvsta, skandalprinsessan på Gävle slott och filosofen Helmer som hittade på en alldeles egen tideräkning. Här får du också träffa sjömannen från Gävle som blev slav i Afrika, deckarförfattarinnan på Vasaskolan och pojken från Tolvfors som mer än 250 år efter sin död är en superkändis i Venezuela. Och visste du att Volvo föddes i Hofors? Eller att bilmodellen PV444 skapades av en man som var född och uppvuxen i Gävle?
Utgiven 2009. Författare: Ulf Ivar Nilsson.
Pris: 270 kr.
Krokodilen som försvann och andra historier från Gästrikland
Den är fylld med över trettio märkliga men sanna historier från trakterna kring Gävle och Gästrikland.
Utgiven 2008. Författare: Ulf Ivar Nilsson.
Pris: 270 kr.
Konsten mitt ibland oss
Gävles offentliga konst
Gävle är en av Sveriges viktigaste skulpturstäder, med ett stort antal verk av svenska och utländska konstnärer. Konsten mitt ibland oss är en guide till kommunens offentliga konst med kartor, färgbilder och förklarande texter. Boken belyser konsten från olika infallsvinklar. Tidigare intendenter och konstsekreterare på Gävle Konstcentrum som alla arbetet med kommunens offentliga konst bidrar med personliga berättelser som ger inblick i verkens tillkomsthistoria. Konstvetare Jessica Sjöholm Skrubbe betraktar konsten ur ett genusperspektiv och placerar den i ett nationellt och historiskt sammanhang. Konstprofessor Ingo Vetter ger en introduktion till samtida skulptur och hur synen på den har förändrats sedan 1960-talet. Boken finns även i en engelsk utgåva, då med titeln Art among us: Public art in Gävle.
Pris: 180 kr.
Gastrikt land
Gastrikt land är det lite vitsiga namnet på en ny spännande bok med över 100 spökhistorier från Gävle, Gästrikland och norra Uppland. Tillsammans med journalisten och författaren Ulf Ivar Nilsson får vi möta osaliga andar och bleka vålnader vid traktens herrgårdar och gamla bruk. Men det spökar även i moderna daghem och trivsamma restauranger. Ja, du går inte säker i ditt eget hem – eller ens i bilen! Det mest märkliga i hela boken är nog ändå det unika färgfotot från Gysinge där en vit skepnad står och tittar ut över Dalälven. Var det verkligen en vålnad som fastnade på amatörfotografens filmrulle – eller finns det någon annan förklaring?
Författare: Ulf Ivar Nilsson.
Pris: 250 kr.
Gävle stadsbibliotek 100 år
På väg mot framtiden Gävle stadsbibliotek fyller 100 år 2007. Det började blygsamt med en samling donerade böcker i stadshuset, och efter ett drygt halvsekel i provisoriska lokaler kunde biblioteket 1962 flytta in i ett eget hus i kvarteret Gefle Vapen. Biblioteket fick sin plats mitt i byn och dess betydelse i samhället växte starkt. Under de senaste decennierna har många nya satsningar, varav några unika för landet, gjorts trots de ekonomiska kriserna. Idag är fokus starkt inriktat på kommande år. Hur ska ett bibliotek för framtiden se ut?
Författare: Weste Westeson.
Pris: 240 kr.
Gävle på 1800-talet
Under 1800-talet var Gävle en av Sveriges största och mest betydande städer. Vi var sedan länge en viktig sjöfartsstad och när industrialismen kom höll sig Gävle väl framme. Här fanns över 100 fabriker, djärva entreprenörer, mäktiga grosshandlare och en lång rad spännande människor. Ulf Ivar Nilsson har i samarbete med en redaktionskommitté skrivit en rikt illustrerad bok om Gävle på 1800-talet, där intressanta fakta varvas med gripande människoöden.
Författare: Ulf Ivar Nilsson.
Pris: 395 kr.
Majken och Melker besöker Amír i Gävle
En ny barnbok om Gävle – förr och nu. Majken och Melker besöker sin vän Amir i Gävle och går på en illustrerad upptäcktsfärd längs Gavleån. Nutid och dåtid blandas. Här kan man läsa om stadsbranden 1869, besöka teatern, leka cirkus på länsmuseet, lära sig mer om slottet och hur det var att sitta där i fängelse förr i tiden. Foton och illustrationer blandas med berättande text och faktarutor. Gävle Invandrarcentrum har översatt boken till sorani, somaliska och arabiska - i häftesformat.
Utgiven 2006 i samarbete med Inforum Media. Författare: Marie-Louise Andersen och Ulrika Å Jondelius.
Pris: 89 kr.
Folk och rövare i Gävle stad
Återigen har Ulf Ivar Nilsson letat fram en lång rad märkliga människoöden och spännande händelser ur Gävles historia. Resultatet har som vanligt blivit en fascinerande blandning av arkivforskning, välskriven litteratur och rapp sensationsjournalistik. Här får du möta Snus-Maja och Kaiser Wilhelm, Karlsson på tippen och Elisabethsystrarna, massmördaren från Övre Bergsgatan och de ofrivilliga falskmyntarna.
Utgiven 2005. Författare: Ulf Ivar Nilsson.
Pris: 250 kr.
Gävles lunga, hjärta och röst
En guide till Stadsträdgården, Boulognerskogen och Gamla Kyrkogården.
Gävleborna älskar sin stadspark och många utnyttjar dagligen de möjligheter till friluftsliv, nöjen och rekreation som Stadsträdgården och Boulognerskogen erbjuder. Det framgick inte minst av den stora enkätundersökningen 2005 om hur Gävleborna ser på sin stad. Därför har Tekniska kontoret och Bygg & Miljö Gävle tagit fram en bok om vad som finns att se, göra och upptäcka i parkerna – inkl Gamla Kyrkogården – idag och hur de vuxit fram under 160 år.
Utgiven 2005. Författare: Cecilia Klang.
Pris: 99 kr. Finns även att köpa hos Samhällsbyggnad Gävle.
Njutningarnas Gävle
Det här är boken för alla livsnjutare och gottgrisar. Och alla som gillar Gävle och dess spännande historia. En bok av journalisten och författaren Ulf Ivar Nilsson. Njutningarnas Gävle handlar om kaffe och karameller, whisky och cigarrer, punsch och kryddor, halstabletter, pilsner och glass- och mycket annat som inte heller platser i kostcirkeln. Och allt detta har kommit från Gävle.
Utgiven 2004.
Slutsåld.
Det hände i Gävle
Möt Pippi Långstrumps mamma från Brynäs och Hitlers vänner på Norra Rådmansgatan. Förundras över Alfred Nobels stolliga pappa, Eva från Gävle som förvandlades till en ö i Sydamerika och den snabbfotade grosshandlaren som hade världsrekordet på 100 meter - utan att ha en aning om det. Läs om den lilla strömmingskaggen som gav USA en brigadgeneral och apotekaren som köpte världens dyraste frimärke för några ören. Journalisten Ulf Ivar Nilsson har letat fram fyrtio fantastiska historier ur verkligheten. Och alla har anknytning till Gävle.
Utgiven 2002.
Slutsåld.
Det hände i Gästrikland
En spännande bok av journalisten och författaren Ulf Ivar Nilsson. Precis som hans förra bok Det hände i Gävle innehåller den omkring fyrtio sanna historier som alla har stark anknytning till våra trakter. Här får du läsa om världskriget i Gävlebukten, Morfarslöparen på Alderholmen, prästen som uppfann en revolver och sexton kvinnliga brukspatroner. Och visste du att Hofors hade spårvagnstrafik långt före Gävle? Eller att Sveriges första idrottare kom från Hedesunda?
Utgiven 2003.
Pris: 250 kr.
Gävles badhus då och nu 1820 - 2002
Här kan man läsa historien om Najaden - varmbadhuset i Stadsträdgården, Östra badhuset - kallbadhuset vid Skeppsbron, "Murre" - det första moderna badhuset, Strömbadet och Fjärran Höjderbadet Tropicanaland.
Utgiven 2002. Författare: Jan G Ljungström.
Pris: 50 kr.
Limöns Natur - en vägvisare
Denna bok är en praktisk vägledning för dig som vill veta mer om Limöns intressanta natur. Med kartan längst bak i boken och stigbeskrivningarna är det lätt att orientera sig på ön även för den oinvigde. Boken beskriver platser du kan besöka och ger en översikt över öns natur och kultur.
Utgiven 2000. Redaktör: Carina Frost.
Slutsåld.
Upptäck arkitekturen! Sevärt i Gävle och Sandviken
Boken avser att lyfta fram vår vardagsmiljö och engagera allmänheten för ett djupare intresse för arkitektur. Boken har skrivits av ett 30-tal författare, varav de flesta verkar som arkitekter. Urvalet objekt har helt styrts av författarnas intressen. Utgivare är kultur- och fritidsförvaltningarna i Sandviken och Gävle.
Utgiven 1999. Redaktör: Gösta Carlestam.
Pris: 195 kr.
Kolera, avfall och hälsopolis - Miljö- och hälsoskydd under två sekler
Boken skildrar hälsoskyddsarbetets historia och dess förvandling i takt med allt modernare tider. I tolv intervjuer berättar också anställda och politiker om sin syn på gårdagens och morgondagens miljöfrågor.
Utgiven 1998. Författare: Jan G Ljungström och Ove Wall.
Pris: 100 kr.
Ahlners Iggöflora
Genom en lycklig slump har två framstående botanister varit bosatta på Iggön. Den förste var Wilhelm Arnell. Han gjorde redan för 100 år sedan den första inventeringen av floran på ön. Hans efterföljare, Sten Ahlner, bodde på ön sommartid från 1922 fram till sin död 1991. Ahlner förde noggranna anteckningar om kärlväxtfloran på Iggön och kunde följa förändringarna från Arnells tid fram till 1980-talet. Under 1900-talet har Iggön fått fast landförbindelse, övergått från fiskar- och jordbrukssamhälle till modernt fritidsboende. Ahlners Iggöflora innehåller en för våra förhållanden unik serie observationer som visar vad dessa förändringar inneburit för floran.
Utgiven 1997. Författare: Gunnar Nilsson.
Pris: 100 kr.
… och staden reser sig ur havet
En berättelse om Gävles 550-åriga historia genom dess kartor. I boken får läsaren följa förvandlingen från by till större stad, liksom hur staden efter hand har stigit upp ur vattnet och därmed ändrat karaktär och inriktning. I boken förenas två perspektiv – ett allmänt och internationellt med den topografiska kartan i fokus; ett annat mer lokalt med människornas trägna insatser i centrum. Boken är skriven av Gösta Carlestam, arkitekt, debattör och stadshistoriker.
Utgiven 1996.
Slutsåld.
Skulpturstaden Gävle
Gävle har en ovanligt rik skatt av skulpturer utomhus i offentlig miljö. De berikar staden och finns överallt där människor rör sig, på stadens gator och torg, i parker och bostadsområden.
Denna handbok redovisar ett 80-tal objekt med bild, beskrivning av konstverket och konstnären. En karta gör det lätt att gå på egna upptäcksfärder bland skulpturerna.
Utgiven 1996. Texter: Märit Ehn.
Slutsåld.
Gävles Renhållare under 70 år 1925 – 1995
Källsortering av sopor är inget nytt påfund. De som är lite äldre kommer kanske ihåg att det på gårdarna fanns olika kärl för olika slags avfall. Efter en period med stark tro på rationell sophantering, där allt kördes rakt ut på soptippen, sluts nu cirkeln och källsorteringen genomförs i allt fler steg.
Gävles Renhållare under 70 år är en bok om en del av vårt samhälle och vårt vardagsliv. Hur har vi hanterat våra sopor och vilka idéer har styrt utvecklingen?
Utgiven 1996. Författare: Jan G Ljungström.
Pris: 85 kr.
Grinduga By
Halvvägs mellan Gävle och Skutskär ligger Grinduga. En by formad av generationers odlarmöda men lyckligt befriad från det sentida jordbrukets rationaliseringsiver och ohävdens eviga törnrosasömn.
Boken är en kulturhistorisk skildring av byn där markanvändningen från slutet av 1600-talet fram till idag har kartlagts. Boken tar också upp områdets unika flora och fauna och är en grund för fortsatt restaurering och skötsel.
Utgiven 1996. Författare: Björn-Axel Beier.
Pris: 100 kr.
Den samtida historien
Gävle – Norrlands äldsta stad, den enda staden i denna landsända med medeltida anor. Inför Gävles 550-årsjubileum 1996 utgavs Den samtida historien. Fokus har lagts på den moderna historien, främst tiden efter andra världskriget. Tio författare beskriver bland annat arbetsmarknads- och politisk utveckling i Gävle, den genomgripande stadsförnyelsen på 1950 och 1960-talen, idrottslivet och kulturlivet.
Utgiven 1995. Carlssons Förlag.
Pris: 295 kr.
Värdefull Natur i Gävle
För första gången har de viktigaste naturområdena i Gävle kommun sammanfattats i en bok. Här skildras den unika floran vid Sävasjön, fågellivet vid Lomsmuren, naturvärdena längs Testeboån och naturen i 144 andra intressanta naturområden. Boken vänder sig till jordbrukare, skogsbrukare, samhällsplanerare och alla natur- och hembygdsintresserade som vill veta mer om naturen i Gävle.
Utgiven 1995. Författare: Lars Bonde och Peter Ståhl.
Pris: 150 kr.
Kvartersnamn i Gävle
Vad berättar egentligen våra kvartersnamn? Är de valda på måfå eller ligger vår historia gömd i namn som Tornväktaren, Pechlin och Olof Knagge? Inga-Britt Skoglunds efterforskningar kring kvartersnamnen i centrala Gävle ger oss stadens historia serverad på ett nytt sätt.
Utgiven 1994. Författare: Inga-Britt Skoglund.
Pris: 90 kr.
Bo Linde - Människan, kritikern, verket
Bo Linde var en av de stora tonsättarna under 1900-talet. Han föddes 1933 och verkade i Gävle. Tio år gammal bestämde han sig för att bli tonsättare. 15 år gammal antogs han som elev hos professor Lars Erik Larsson på Kungliga Musikaliska Akademien och fyra år efteråt gick han ut kompositionslinjen med jetong, den finaste utmärkelse en akademielev kan få.Bo Lindes tid är nu.
Utgiven 1998. Författare: Stig Jacobsson och Ulf Jönsson.
Pris: 150 kr.
Stadens Natur
Stadens natur är en guide för dig som vill hitta ut och lära mer om Gävles närnatur. Fem cykelstråk fångar in 33 intressanta naturområden runt staden. De för oss till värdefulla skogsområden på Norrlandet, till hällar av Gävlediabas på Brynäs och till ålderdomliga odlingslandskap i Hemlingby. Boken är dock lika mycket en resa i tiden som hjälper oss att förstå hur Gävleområdets berg- och jordarter formades under avlägsna tidsrymder eller hur växt- och djurlivet förändrats under de senaste 200 åren.
Utgiven 1998. Författare: Curt Åberg, Peter Ståhl, Sven Jansson och Göran Sjöberg.
Pris: 150 kr.
Finns inte din bok?
Om du är intresserad av någon bok som inte går att köpa på Akademibokhandeln så är du välkommen att höra av dig till Kultur- och föreningsstöd, tel. 026-17 97 85.