Vi har bytt webbplats och du besöker nu vår gamla webb. Viss aktuell information bor fortfarande här men om du söker efter information och inte blivit hänvisad hit ska du istället använda www.gavle.se. Om du har några frågor vänligen kontakta kundtjänst på 026-17 80 00.

Du är här: 

Kultur

Faust i Gasklockorna. Foto: Martin Skoog

Gävle har ett levande och mångskiftande kulturliv, med ett flertal nationellt uppmärksammade kulturutövare och institutioner samt en omfattande vardagskultur som många deltar i på sin fritid.

Gävle är en av Sveriges viktigaste skulpturstäder, med ett stort antal verk av internationellt erkända konstnärer. Gävle Konstcentrum är en del av Gävle kommun och fungerar som knutpunkt för samtidskonsten i regionen. Länsmuseet Gävleborg är ett av Sveriges främsta konstmuseer med en samling som saknar motstycke utanför storstäderna. Över 260 konstverk som visar den svenska konsten från idag och ända tillbaka till 1600-talet. I Gävle ligger Sveriges Järnvägsmuseum och Sveriges Fängelsemuseum. Det finns flera spännande scener som Gasklockorna.

Teater med lång tradition

Folkteatern Gävleborg är en regionteater som verkat sedan 1983 i Gästrikland och Hälsingland och som har sitt säte i Gävle. Skottes Musikteater är en av Sveriges äldsta fria teatergrupper med en genuin teatertradition. Ensemblen spelar för barn och vuxna. Scenkonsten möter du också i vackra Gävle teater som har ett stort och brett teater- och dansutbud. I Gävle finns Sveriges nordligaste symfoniorkester, en av landets sju professionella som har sin hemvist i Gävles blå kakelklädda konserthus. Det är ett musikens hus för alla smaker. 

Bibliotek öppet 365 dagar

Gävle har ett biopalats i SF Filmstaden och Bio 7:an som visar kvalitetsfilm. Gävle Stadsbibliotek har öppet 365 dagar om året. Biblioteket är stadens största offentliga mötesplats. Fritidsgårdarna är viktiga mötesplatser för unga i kommunen. 

Tipsa andra om den här sidan

Senast granskad 2017-11-27