Vi har bytt webbplats och du besöker nu vår gamla webb. Viss aktuell information bor fortfarande här men om du söker efter information och inte blivit hänvisad hit ska du istället använda www.gavle.se. Om du har några frågor vänligen kontakta kundtjänst på 026-17 80 00.

Du är här: 

Uppleva & göra

Alma Bergqvist spelar innebandy

Det finns mycket att uppleva i Gävle som är en stad med stark kultur- och idrottsprofil.

Här finns Sveriges nordligaste symfoniorkester, en av landets sju professionella som har sin hemvist i Gävles blå kakelklädda konserthus. Det är ett musikens hus för alla smaker.

Sport och bad 

Gävle är en idrottskommun som ligger med i Sverigetoppen i många idrottsgrenar. Det finns över 500 ideella föreningar i kommunen. Fjärran Höjderbadet är den största av Gävles badanläggningar med ett stort utbud av lek- och motionsmöjligheter.

Bred satsning på scenkonst

I Gävle satsar vi på Gasklockornas industriområde som förvandlats till ett nyskapande kulturområde. Scenkonsten tar plats och här ger både Skottes Musikteater och Folkteatern Gävleborg föreställningar. Vackra Gävle teater, med inspiration från Paris-operan, har ett stort och brett teater- och dansutbud.

Sveriges Järnvägsmuseum och Fängelsemuseum

Vi är också stolta över att ha både Sveriges Järnvägsmuseum och Sveriges Fängelsemuseum i staden. Det finns flera andra spännande scener som IDKA/Kulturkiosken.

Skulptur och konst

Gävle har en av Sveriges finaste skulptursamlingar vilket du som besökare snart upptäcker under en stadsvandring. Gävle Konstcentrum är kommunens konsthall och visar samtida konst av svenska och internationella konstnärer. Länsmuseet Gävleborg är ett av landets främsta konstmuseer med samlingar från 1600-talet till idag.

Bibliotek öppet 365 dagar

Gävle Stadsbibliotek har öppet 365 dagar om året. Det är ett av två bibliotek i Europa som erbjuder en så generös service. I biblioteket möts Gävles olika kulturer och här finns stadens största offentliga mötesplats. Fritidsgårdarna är viktiga mötesplatser för unga i kommunen.

Fiska mitt i staden

Gavleån är ett av få vattendrag i Sverige med lax- och havsöringsfiske mitt i staden. Gävles kust har många små havsnära platser att besöka. Sommartid kan du ta båt till den idylliska skärgårdsön Limön.

Snowpark och lantrasdjur

Hemlingby friluftsområde är mycket omtyckt av Gävleborna. Här kan du året runt motionera och njuta av naturen. Här finns motionsspårHemlingbybacken & Snowpark med lift, lantrasdjur, upplevelsespår, sommarbad och café med utsikt över Gävle.

I Gävle är Kulturell Allemansrätt lika självklar som naturens allemansrätt. Och vi arbetar för att idrotten ska vara tillgänglig för alla medborgare på likvärdiga villkor utifrån skilda behov och förutsättningar. Detta kallar vi Hållbar idrott, ett idrottspolitiskt program.

Tipsa andra om den här sidan

Senast granskad 2017-10-05

Evenemang i Gävle

I evenemangskalendern hittar du allt som händer i Gävle just nu. Visa alla evenemang

Besöksguide på nätet

På Gävles officiella besöksguide hittar och bokar du sevärdheter, besöksmål, erbjudanden och evenemang i och runt Gävle. www.visitgavle.se