Vi har bytt webbplats och du besöker nu vår gamla webb. Viss aktuell information bor fortfarande här men om du söker efter information och inte blivit hänvisad hit ska du istället använda www.gavle.se. Om du har några frågor vänligen kontakta kundtjänst på 026-17 80 00.

Huskurage

Om du tror att din granne utsätts för våld kan du hjälpa till och förhindra våldet samtidigt som du markerar att våld inte tolereras.

 

Så här kan du hjälpa till

Om du hör att allt inte står rätt till hos grannen och tror att någon utsätts för våld kan ditt agerande vara avgörande. Du kan genom en knackning förhindra fortsatt våld och visa att du inte kommer låta våldet fortsätta.

Tre tips vid oro:

  • Knacka/ring på hos grannen som du är orolig för och fråga hur det står till.
  • Ta hjälp av fler grannar/hyresvärd om du inte vill gå själv.
  • Ring polisen 112 om det är en akut eller hotfull situation.

Vill du inte stanna kvar, så knacka på dörren för att avbryta eventuellt våld. Gå sedan och ring polisen.

Om du behöver hjälp

Om du vill anmäla din oro för någon, eller bara prata med någon för att fråga om råd kan du ringa några olika nummer. Du kan vara anonym om du vill.

Kontakta:

Socialtjänsten
Dagtid, vardagar
Telefonnummer: 026-17 80 00 (fråga efter Mottagningsenheten)

Socialjouren
Helger, kvällar och nätter
Telefonnummer 026-10 02 25 eller 114 14 (polisens nummer, fråga efter Socialjouren)

Vid nödsituation
Ring 112

De här är Huskurage i Gävle

Huskurage är ett samarbete mellan Gavlegårdarna, Gävle kommun och Polisen, som en del i det förebyggande arbetet att minska våld i nära relation och öka tryggheten i hemmet.

På Stadsbiblioteket, hos Gavlegårdarna eller Gävle kommuns Kundtjänst kan du hämta ett Huskurageklistermärke för att påminna dig själv om huskurage. Sätt fast där du alltid ser det, till exempel på dörren, kylskåpet eller mobilen!

Huskurage.se kan du läsa mer om vad huskurage innebär. Där hittar du även information som du kan skriva ut och sätta upp på anslagstavlan i ditt trapphus.

 

Tipsa andra om den här sidan

Senast granskad 2017-12-22