Lever du i en situation med kränkningar, hot och våld? Det kan vara fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld. Det kan också handla om heder, så kallat hedersrelaterat våld och förtryck.
Känner du oro för att någon du känner till är på väg att dras in våldsbejakande extremism? Då kan du ringa Röda korsets stödtelefon 020 – 100 200. Numret är främst till för dig som förälder, lärare, fritidspersonal eller annan personal som kommer i kontakt med främst ungdomar som riskerar att radikaliseras och involveras i extremism.
Mer om stödtelefon angående våldsbejakande extremism hittar du på sidan Stödtelefon angående våldsbejakande extremism
Våld i en nära relationer är mellan makar, sambor, särbor, tidigare partner, föräldrar och barn och mellan släktingar.
Våld är varje handling riktad mot annan person som skadar, smärtar eller kränker. Våldet kan vara psykiskt, fysiskt och sexuellt. Det kan också handla om försummelse eller ekonomiskt utnyttjande.
Mer om våld i nära relationer hittar du på sidan Våld i nära relationer.
Lever du i en situation där du inte får bestämma själv hur du ska gå klädd och vilka du ska umgås med? Känner du dig övervakad, kontrollerad och hotad av din familj och släktingar? Är du utsatt för påtryckningar om att gifta dig, fast du inte vill? Tvingas dölja din sexuella läggning?
Då kan du vara utsatt för något som heter hedersrelaterat förtryck och våld eller hedersbrott.
Mer om heder och hedersrelaterat våld hittar du på sidan Hedersvåld, heder.
Hatbrott är brott som beror på gärningspersonens negativa inställning till sexuell läggning, hudfärg, religionstillhörighet, nationellt eller etniskt ursprung. Du måste inte tillhöra någon av dessa grupper för att bli offer för ett hatbrott. Det räcker att gärningspersonen utsätter dig i tron att du tillhör någon av grupperna.
Mer om hatbrott hittar du på sidan Hatbrott.
Om du misstänker att ett barn utsätts för våld eller övergrepp bör du anmäla det till socialtjänsten eller polisen. I akuta fall, ring 112.
Anmälan gör du för att barnets situation ska kunna utredas utifrån dessa misstankar. Utredningen har fokus på det bästa för barnet.
Mer om vad och hur du gör hittar du på sidan Misstanke om barn som far illa.
Tipsa andra om den här sidan
Senast granskad 2017-11-29