Vi har bytt webbplats och du besöker nu vår gamla webb. Viss aktuell information bor fortfarande här men om du söker efter information och inte blivit hänvisad hit ska du istället använda www.gavle.se. Om du har några frågor vänligen kontakta kundtjänst på 026-17 80 00.

Stress

Stress är en naturlig reaktion i kroppen, som är bra när du behöver göra något snabbt eller har bråttom. Men om kroppen inte hinner återhämta sig efter att ha stressat eller om du är stressad fast du inte har bråttom, kan stressen bli ett problem.

Höga krav och ont om tid

Stress är den känsla som uppstår när du känner att du har för mycket att göra och för lite tid att göra det på, eller när du har för höga krav och förväntningar på dig.

Som att du inte får tiden att räcka till för allt som ska göras i skolan eller på jobbet, samtidigt som du ska hinna träna, träffa kompisar, vara med familjen och hinna med olika fritidsaktiviteter.

Bra att söka hjälp tidigt

Om du ofta känner sig stressad och besväras av det är det bra att försöka göra något åt det eller söka hjälp. Du kan börja med att berätta att du är stressad för en kompis, någon i familjen eller någon annan.

Du kan alltid vända dig till en ungdomsmottagning, skolhälsovården eller en vårdcentral. Den du träffar där kan även hjälpa till med att söka annan mer specialiserad hjälp om du behöver det.

Ju tidigare du får stöd och hjälp desto snabbare brukar det gå att må bättre och slippa problem som beror på stressen.

Tipsa andra om den här sidan

Senast granskad 2017-12-21