Vi har bytt webbplats och du besöker nu vår gamla webb. Viss aktuell information bor fortfarande här men om du söker efter information och inte blivit hänvisad hit ska du istället använda www.gavle.se. Om du har några frågor vänligen kontakta kundtjänst på 026-17 80 00.

Mobbning

När man blir illa behandlad av människor runt omkring en, kallas det mobbning. En enstaka taskig grej räknas inte som mobbning. Det är när det händer flera gånger och får den som behandlas illa att må dåligt, som det räknas som mobbning.

Den som blir utsatt för mobbning kan känna sig rädd, ledsen och kränkt. Man kan förstås bli ledsen och må dåligt om det bara händer en gång, även om det inte kallas mobbning. Men för den som blir mobbad under en längre tid kan det påverka självkänslan och man kan känna sig väldigt ensam.

Berätta om mobbningen

Det kan kännas nervöst att berätta för någon att man blir mobbad. Kanske tror man att det ska bli värre om man berättar. Kanske skäms man för att man är utanför. Men det är inte den som blir mobbad som har gjort fel!

Om man blir utsatt för mobbning är det bäst att berätta det och få hjälp att sätta stopp för mobbningen. Man kan till exempel berätta det för en lärare, skolkuratorn eller skolsköterskan.

Det kan vara bra att börja med att berätta om mobbningen för någon vuxen som man litar på, till exempel någon i familjen, och sen ta hjälp av dem för att berätta det för någon i skolan. 

Tipsa andra om den här sidan

Senast granskad 2017-01-03