Vi har bytt webbplats och du besöker nu vår gamla webb. Viss aktuell information bor fortfarande här men om du söker efter information och inte blivit hänvisad hit ska du istället använda www.gavle.se. Om du har några frågor vänligen kontakta kundtjänst på 026-17 80 00.

Du är här: 

Kemikalier

Kemikalier

Vi använder stora mängder kemikalier i våra hushåll. Tänk på att köpa miljömärkta produkter och att använda så lite kemikalier som möjligt.

Exempel på miljö- och hälsofarliga kemikalier som används i våra hushåll är tvättmedel, bekämpningsmedel, färger och bilvårdsprodukter. Försök välja produkter som är miljömärkta med Bra miljöval, Svanen eller liknande och använd så lite kemikalier som möjligt. Tänk också på att rester av miljöfarliga produkter ska samlas upp och lämnas till en miljöstation.

Det finns alternativ till kemisk bekämpning

En stor del av den totala mängden bekämpningsmedel som förbrukas i Sverige används i våra trädgårdar. Om vi istället använder alternativa metoder för att få bukt med till exempel myror och ogräs minskar vi risken att skadliga bekämpningsmedel sprids till grundvatten och andra vattendrag.  

Var rädd om ditt vatten - tvätta bilen i biltvätt

Att tvätta bilen hemma på gatan eller garageuppfarten bidrar till att farliga ämnen sprids till våra sjöar och vattendrag. Välj istället att tvätta bilen i en biltvättanläggning som renar vattnet. Läs mer här.

Fler tips för en mer miljövänlig vardag

Som konsument kan du göra många val som bidrar till minskat kemikalieanvändande. Exempel på det är att välja ekologiska produkter när du handlar mat, kläder och hudvård. Tänk också på att barn är extra känsliga för farliga ämnen. Kemikalieinspektionen skriver här om det arbete som pågår nationellt för att uppnå en Giftfri miljö - ett av Sverige miljömål. På Naturskyddsföreningens webbplats finns en guide som hjälper dig att göra mer miljövänlig val.

Tipsa andra om den här sidan

Senast granskad 2016-04-12

Kemikaliehantering i företag

Om du är företagare bör du känna till hur du ska hantera kemikalier. Läs om kemikaliehantering i företag