Vi har bytt webbplats och du besöker nu vår gamla webb. Viss aktuell information bor fortfarande här men om du söker efter information och inte blivit hänvisad hit ska du istället använda www.gavle.se. Om du har några frågor vänligen kontakta kundtjänst på 026-17 80 00.

Du är här: 

Skolmat

Riktlinjer för skolmat inom förskola, skola och gymnasium

Meny

Två rätter erbjuds varje dag. Dessa rätter uppfyller skollagens krav på näringsriktighet.

  • En lakto- ovo vegetarisk, som kan innehålla mjölk, mjölkprodukter och ägg
  • En annan maträtt med fisk eller kött i någon form.

En av de ordinarie rätterna är alltid fri från fläskkött och blod- och inälvsmat. Ibland kan det vara den vegetariska.

Vegankost erbjuds endast på gymnasiet. Vårdnadshavare eller myndig elev på gymnasiet fyller i blankett för beställning av vegankost. Observera att längre tids frånvaro från skolan (en vecka och mer) ska anmälas även till skolrestaurangen. Om veganportionen inte hämtas ut över längre tid stryks den beställningen. Skälet till det är att motverka matsvinn.

Specialkost av medicinska skäl

Intyg från legitimerad sjukvårdspersonal ska bifogas beställningen.
Vårdnadshavare eller myndig elev på gymnasiet fyller i blankett för beställning av specialkost. Barn och elever som enbart har laktosintolerans behöver inte uppvisa intyg från läkare, dietist eller specialistvård för att få laktosfri kost. Men beställning görs på blankett för specialkost.

Om förändringar sker till exempel om ytterligare födoämnen ger allergi måste vårdnadshavare/myndig elev fylla i ny blankett och lämna in.

Vissa födoämnen finns uppräknade på blanketten. Det kan vara annat som barnet/eleven är allergisk mot och då skriver man själv in det under Annat.

Personlig kost (egen matsedel)

Intyg från specialistvård ska bifogas beställningen.
Vårdnadshavare eller myndig elev på gymnasiet fyller i blankett för beställning av Personlig kost.

Om förändringar sker till exempel om ytterligare födoämnen ska tas bort ur kosten måste vårdnadshavare/myndig elev fylla i ny blankett och lämna in.

På blanketten ska man beskriva barnets/elevens matproblematik, vad man inte kan äta eller dricka och om det är något som man måste äta/dricka.

Tipsa andra om den här sidan

Senast granskad 2017-09-29