Vi har bytt webbplats och du besöker nu vår gamla webb. Viss aktuell information bor fortfarande här men om du söker efter information och inte blivit hänvisad hit ska du istället använda www.gavle.se. Om du har några frågor vänligen kontakta kundtjänst på 026-17 80 00.

Gasklockorna

Bild på Gasklockorna i Gävle

Gasklockornas industriområde har förvandlats till ett nyskapande kulturområde på Brynäs i Gävle. Här spelar både Skottes Musikteater och Folkteatern Gävleborg.

Gasverket från slutet av 1800-talet ligger på Atlasområdet på Brynäs i Gävle. Under 1998 köpte kommunen tillbaka området och idag har det gamla industriområdet förvandlats till ett nyskapande kulturområde. Här ger både Skottes Musikteater och Folkteatern Gävleborg teaterföreställningar. Sommaren 2010 hölls en stor hårdrockfestival på området och har blivit ett årligt evenemang.

På 1980-talet "återupptäcktes" området och Folkteatern Gävleborg började spela teater i gasklockorna. Många minns säkert "Den stora vreden" och "Amledo" med Tomas DiLeva i huvudrollen. Ulf Lundell har spelat på Gasklockeområdet, Musik Gävleborg har framfört en grävskopebalett! och konstnären Hans Limbus Tjörneryds utställning "Status Limbus" lockade storpublik.  

Den 19 mars 2009 besökte Kungen och drottningen Gästrikland och träffade bland annat Gävles kommunalråd Carina Blank, landshövding Barbro Holmberg och kvällen avslutas med middag just i de vackra Gasklockorna. I april samma år var det Idol-audition med TV4 i Gasklockorna.

Området innehåller fem olika arenor för olika former av möten, föreläsningar, disco, underhållning, teaterföreställningar, idrottsevenemang, bröllop, mässor och festivaler. Atlasområdet kommer att bidra till att uppfylla Gävle kommuns visioner om att Gavleån ska vara stadens pulsåder och att området kring ån ska sjuda av liv och att det längs kusten finns möjligheter till rekreation, kulturupplevelser och turism.

 

Tipsa andra om den här sidan

Senast granskad 2015-11-04