Vi har bytt webbplats och du besöker nu vår gamla webb. Viss aktuell information bor fortfarande här men om du söker efter information och inte blivit hänvisad hit ska du istället använda www.gavle.se. Om du har några frågor vänligen kontakta kundtjänst på 026-17 80 00.

Du är här: 

Parker och grönområden

I Gävle finns många fina parker och grönområden att besöka. Många av parkerna har såväl lekplatser som utrymmen för både avkoppling och motion.

Rådhusesplanaden är kanske Gävles mest kända park. Den sträcker sig genom hela den norra delen av centrala staden. Här finns även andra kända parker som Stadsträdgården och Boulognerskogen.

Totalt finns cirka 700 hektar parkmark i Gävle. Fördelat per innevånare blir det kring 75 kvadratmeter park per person. På denna parkmark finns det omkring 15 000 träd.

Under 2015 tog Samhällsbyggnad Gävle fram en folder om 30 av Gävle stads parker. Detta för att du som Gävlebo eller besökare lättare ska hitta ut och kunna upptäcka nya favoritplatser.

Foldern finns att skriva ut i menyn till höger eller att hämta på Gävle Turistbyrå.

Gävles parker

 • Boulognerskogen

  Boulognerskogen

  I en av landets största stadsparker kan du bara strosa runt, ha picnic i det gröna, spela bangolf, lyssna på uppträdanden och mycket mera.

 • Furuviksparken

  Furuviksparken

  Furuviksparken är en av landets äldsta och största nöjes- och djurparker. Parken anlades år 1900 och är cirka 37 hektar stor.

 • Gamla kyrkogården

  Gamla kyrkogården

  Kyrkogården anlades i början på 1800-talet då det blev för trångt på den centrala kyrkogården vid Heliga Trefaldighets kyrka. Under början av 1800-talet var det många nya kyrkogårdar som anlades.

 • Jungfru/Skateparken

  Jungfru/Skateparken

  Jungfruparken ligger vid det nybyggda området Gävle Strand, ut mot havet och med gångavstånd till centrum.

 • Mackmyra brukspark

  Mackmyra brukspark

  Mackmyra brukspark anlades i engelsk parkstil på 1820-talet. Gratis audioguide på svenska eller engelska visar dig runt parken och bruket. Använd Qr koderna på plats.

 • Regementsparken

  Regementsparken

  Regementsparken härstammar från tiden då Regementet I14 var förlagd till området Kungsbäck och parken anlades 1909.

 • Rådhusesplanaden

  Rådhusesplanaden

  Rådhusesplanaden anlades år 1873 enligt planer av stads-trädgårdsmästaren Magnus Eriksson.

 • Skogskyrkogården

  Skogskyrkogården

  Vid sekelskiftet 1900 skedde en kraftig befolkningsökning i Gävle och den gamla kyrkogården i Stads-trädgårdens förlängning började bli trång. Därför beslutades att en ny kyrkogård skulle anläggas.

 • Stadsträdgården

  Stadsträdgården

  I Stadsträdgården finns stora träd av många olika arter, vindlande gångvägar, vackra blomsterarrangemang och en stor lekpark. I parken råder fritt lax- och öringsfiske.

 • Stenebergsparken

  Stenebergsparken

  Stenebergsparken är en stadsdelspark i den forna arbetar-stadsdelen Brynäs som anlades på 1920-talet.

 • Storvetas park

  Storvetas park

  Storvetas park är en så kallad fickpark, en mindre grön oas med vackra perennplanteringar mitt i staden, som fungerar som en inbjudande entré till Gamla Gefle.

 • Stora Vall

  Stora Vall

  Herrgårdsbyggnaden Stora Vall uppfördes i mitten av 1800-talet och har tidigare fungerat som lantbruksskola och översteboställe.

 • Valls hage

  Valls hage

  Skogsbotanisk park med Sveriges mest vanliga och ovanliga träd.

Tipsa andra om den här sidan

Senast granskad 2017-04-18