Vi har bytt webbplats och du besöker nu vår gamla webb. Viss aktuell information bor fortfarande här men om du söker efter information och inte blivit hänvisad hit ska du istället använda www.gavle.se. Om du har några frågor vänligen kontakta kundtjänst på 026-17 80 00.

Du är här: 

Kvinnlig fioltrio tar nytt grepp om folkmusiken 21 februari

15 februari 2018 - Nyhet

Onsdag 21 februari kl 19 blir det folkmusik på Gävle Stadsbibliotek. Då gästar trion "Norr om Stockholm" Blå scenen. Hösten 2014 beslutade sig fioltrion för att ta ett nytt grepp om Sveriges folkmusikskatt och hösten 2016 släppte de sitt debutalbum "Efter" med låtar efter enbart kvinnor.

Tre fioler, tre kvinnor, tre landskap, en hel tradition. Norr om Stockholm är en trio som har spelat länge tillsammans. Polska efter Sigrid Ward, vals efter Carolina Persdotter, polkett efter Ruth Johansson. Vad känns annorlunda här? Slå upp en folkmusiksamling. Vad ser du? I princip hela vår tradition bygger på män som spelat fiol i olika generationer. Men tradition är inte bara män från förr. Om man tittar lite närmare och djupare på folkmusiksamlingen så finns Anna Kajsa Norman och fiol, Johanna Hägglunds röst, Elsa Siljebos repertoar och alla farmödrar och mormödrar som spelmän i våra uppteckningar har lärt sig låtar av. Det är dags att låta dessa kvinnor få ett eget namn och en egen plats.

Hösten 2014 beslutade sig fioltrion Norr om Stockholm för att ta ett nytt grepp om Sveriges folkmusikskatt och hösten 2016 släppte de sitt debutalbum "Efter" med låtar efter enbart kvinnor. Med ett svängigt och nära spel, stor glädje och ett uns ilska gör Norr om Stockholm musiksverige lite bättre.

Bandet består av:
Stina Brandin – Boda kyrkby, Dalarna
Alva Granström – Umeå, Västerbotten
Magdalena Eriksson – Gottne, Ångermanland
Arrangemanget är ett samarbete mellan Gävle bibliotek, Medborgarskolan, Spelstinafestivalen, och Europa Direkt Gävle med stöd från bl.a. Musikverket.

För mer information:

Anna Lundström, Europa Direkt Gävle, tfn: 026-17 94 07, 073-079 82 53,
e-post: anna.lundstrom@gavle.se
Claes Wallgren, programansvarig Gävle bibliotek, tfn: 076-518 95 03,
e-post: claes.wallgren@gavle.se

Tipsa andra om den här sidan