Vi har bytt webbplats och du besöker nu vår gamla webb. Viss aktuell information bor fortfarande här men om du söker efter information och inte blivit hänvisad hit ska du istället använda www.gavle.se. Om du har några frågor vänligen kontakta kundtjänst på 026-17 80 00.

Du är här: 

Kultur i farozonen med Khazar Fatemi

9 februari 2018 - Nyhet

Torsdag 22 februari kl 19 är det återigen dags att uppmärksamma det europeiska kulturarvsåret på Gävle Stadsbibliotek. Då kommer den hyllade journalisten och dokumentärfilmaren Khazar Fatemi, uppväxt i Gävle, på besök. Hon har bland annat gjort tv-serien "Kultur i farozonen", vilket också är rubriken för hennes föredrag.

Khazar kommer att berätta om sin egen erfarenhet när det kommer till kulturarv och identitet. Hon kommer även att visa klipp från dokumentärserien.

- Khazar Fatemi är en lokalt förankrad föreläsare med internationell blick på kulturen och kulturarvet. Och dessutom en ytterst kompetent yrkesperson. Det ska bli mycket intressant att höra henne, säger Claes Wallgren programansvarig på Gävle Stadsbibliotek.

Vad är kulturarv? Vad betyder det för oss? Varför förstår vi oftast inte värdet av vårt kulturarv förrän vi förlorat det? Vad hotar kulturarvet och vad stärker det? Varför är vissa villiga att riskera sitt liv för att rädda sin kultur? Det är frågor som Khazar Fatemi tar fasta på när hon besöker Gävle Stadsbibliotek.

I tv-serien "Kultur i farozonen" följer hon människor som kämpar för att bevara sin kultur. Hon står även bakom kritikerrosade dokumentärfilmen "Där mitt hjärta slår", som öppnar dörren till den afghanska civilbefolkningen och ger en verklighet bortom mediernas krigsrapporteringar.

De senaste tio åren har Khazar Fatemi arbetat för SVT och rapporterat från Syrien, Afhganistan, Colombia och Burma. Men hon har även rapporterat för Huffington Post och CNN.

Programmet sker i samarbete med Kulturarv 2018 och Europa Direkt Gävle.

Tipsa andra om den här sidan